Kikkererwten stoofpot met pompoen

±250 gram rauwe kikkererwten een nacht of een hele dag in de week zetten met een stuk kombu zeewier erbij (dit vergemakkelijkt de vertering en verkort de kooktijd). Daarna met voldoende vocht (liefst met een snelkookpan)  aan de kook brengen, je kunt natuurlijk om tijd te sparen ook een potje gare kikkererwten gebruiken. Als de erwten koken dan kan het vuur lager gezet worden en laat je alles op ±40/45 min gaar worden.

Zet in een kommetje 5 gedroogde abrikozen in de week.

Dan:

– Een ui snipperen

– een paar bloemkool en/of broccoliroosjes

– 2 wortelen wassen en in schuine plakken snijden,

– een pompoen doorsnijden en pitten eruit halen,een helft in blokjes snijden  ,

– een stuk daikon in stukjes snijden.

– 1/4 van een spitskool, chinesekool of savooiekool in reepjes snijden,Alles apart op een bordje leggen,

– Olie(sesam)verhitten in een braadpan en hierin alle groenten één voor één fruiten, te beginnen met de ui en de koolreepjes, dan daikon, wortel en pompoen toevoegen. Dan het stuk gare kombu in blokjes snijden en toevoegen met een laurierblad, 3 kruidnagels en een beetje gemalen komijn en koriander (liefst uit de molen). Dit alles zo’n 20- 30 min laten stoven (evt wortelsap toevoegen als het te droog wordt).

– Kikkererwten controleren op gaarheid en dan door een zeef of vergiet scheppen en kookvocht bewaren voor de soep.

– De abrikozen klein snijden en samen met de kikkererwten onder de groenten roeren.

– De kikkererwten curry op smaak brengen met rijststroop of mirin en evt shoyu, zelf eventjes proeven. Citroensap erdoor roeren, misschien nog wat extra koriander en een scheutje haverroom, dit serveren bij gekookte ronde rijst.